Project Description

Tekenbureau van Amersfoort

‘Na een ochtend heb je BricsCAD onder de knie’

Ben van Amersfoort

Sinds 2006 is Ben actief met Tekenbureau van Amersfoort. Hij is gespecialiseerd in productietekeningen voor bedrijven in aluminium en stalen gevelbouw. Daarnaast helpt hij particulieren met het maken van bouwtekeningen voor vergunningsaanvragen. 

Gespecialiseerd in gevelbouw

‘Ik heb enkele vaste opdrachtgevers in de gevelbouw waar ik heel veel voor werk. Deze bouwers werken met standaard profielsystemen zoals Kawneer, Schüco, Reynaers en AluK.  Dit zou je kunnen zien als doos met Lego: het zijn steeds dezelfde standaard componenten waar de gevels van gebouwd moet worden. Al deze componenten heb ik inmiddels verzameld in .dwg-formaat dus ik kan daar vrij snel een gedetailleerde productietekening van maken.’
De opdrachten krijgt Ben op verschillende manieren aangeleverd: ‘vaak krijg ik een dwg aangeleverd of ik krijg een IFC-bestand. Maar soms zijn het ook pdf’s of uitgeprinte tekeningen. Die trek ik over en voorzie ik dan van de correcte maatvoering.’ Op zijn bureau ligt een tekening van een voormalig klooster van meer dan 100 jaar oud. ‘Kijk, bij zo’n tekening kun je beter helemaal opnieuw beginnen met tekenen en modelleren, dan beschik je gelijk over de juiste informatie. Voor deze opdracht moet ik onderzoeken hoeveel appartementen er in het bestaande gebouw passen. Een goed kloppend model is dan essentieel.’

De overstap van BricsCAD

‘Ik was gewend om in 2D te tekenen, maar de markt vraagt eigenlijk om 3D modellen. Mijn zakelijke opdrachtgevers vragen steeds vaker naar een BIM-model en gebruiken geregeld een IFC-bestand voor de definitieve maatvoering. Mijn particuliere klanten vragen steeds vaker om een 3D impressie. Platte aanzichten zegt hun niet zoveel. Daarom ben ik om mij heen gaan kijken met welk programma ik het beste kon gaan werken. Ik ben uitgekomen bij BricsCAD BIM. Dit was voor mij interessant omdat het ook voor de Mac beschikbaar is en omdat het er erg vertrouwd uit ziet als je AutoCAD gewend bent zoals ik.

Van AutoCAD naar BricsCAD gaat eigenlijk heel makkelijk: alle commando’s zijn hetzelfde en de .dwg-bestanden die ik met AutoCAD heb gemaakt kan ik gewoon blijven gebruiken. Na een ochtend heb je BricsCAD wel onder de knie. Ook het openen en aanleveren van .dwg en IFC-bestanden gaat prima.’

Gebruik van BricsCAD BIM

BricsCAD BIM maakt het voor mij mogelijk om snel 3D ontwerpen te maken. Alle veel voorkomende elementen zoals deuren, ramen en muren zitten er standaard in. En het modelleren gaat erg intuïtief.

Verder is een groot voordeel voor mij dat ik nog steeds 2D kan blijven tekenen. Veel van mijn klanten vragen productietekeningen in 2D en dan is het fijn als dat nog steeds op de vertrouwde manier kan. Hiervoor gebruik ik de verschillende workspaces in BricsCAD. In de Drafting workspace maak ik mijn 2D tekenwerk en de BIM workspace gebruik ik voor het modelleren van gebouwen.

Tot slot

Voorlopig heeft Ben werk genoeg: ‘mijn opdrachtgevers zorgen voor een vaste stroom aan opdrachten. En nu ik de stap naar 3D en BIM heb gemaakt verwacht ik dat vanuit die hoek ook het aantal opdrachten zal toenemen. Voorlopig ben ik dus blij met mijn BricsCADlicentie’, sluit Ben af.

Ook nieuwsgierig naar BricsCAD? Probeer BricsCAD 30 dagen gratis via deze link!

Contactgegevens:
Tekenbureau van Amersfoort
Dekkerstraat 35
1944 VA beverwijk
Tekenbureauvanamersfoort.nl  

Bezoek de website